Hashtag: 'даноци'
Свет

Шведска ќе го укине данокот на пластичните кеси

18 сеп 2023
Според проценката на владата, воведувањето на данокот донесе одредени негативни ефекти
Македонија

Се планира данок за екстра профит

26 дек 2022
Оние компании што имаат над 10 милиони евра приходи на годишно ниво, при што тоа е 20 отсто повеќе од четиригодишниот просек, дополнително...
Македонија

ССК: Малите и микро претпријатија на удар на измени на Законот за данокот на добивка

19 дек 2022
Законското решение кое се предлага нема развојна димензија, не кореспондира со разумни одлуки, особено кога е оставено на дискреционо...
Македонија

Бесими: Данок на екстра добивка - предлог што дополнително ќе се дискутира со коморите

05 дек 2022
Вонредните даноци се пракса во повеќе земји во светот кои во услови на вонредни состојби воведуваат даноци од привремен карактер за да...
Македонија

Перископ: Мерки без мерка

24 авг 2022
А ние, граѓаните, во оваа криза конечно ќе треба да разбереме дека од политичарите треба да бараме план каде ќе нè водат, а не да се...
Македонија

ЦИВИТАКС: Општествен консензус за поголеми и поширокоопфатни даноци

12 авг 2022
Од таму велат дека овие таканаречените „даночни реформи” се фокусираат и се базираат само на зголемување на даночна база заради...
Актуелно

Кој ќе биде на удар од новите даноци?

10 авг 2022
Од Стопанската комора соопштија и дека се изненадени бидејќи сеуште нема разговори околу најголемиот проблем на бизнис заедницата –...
Македонија

Нови даноци од 1 јануари - што предвидуваат?

09 авг 2022
За прогресивниот данок допрва ќе се расправа
Свет

Инвеститорите бараат од „Амазон“ да ја зголеми даночната транспарентност

17 мар 2022
Меѓу нив се и неколку големи европски и американски пензиски фондови
Свет

ЕП усвои нови даночни правила за мултинационалните компании

12 ное 2021
Директивата ќе влезе во сила 20 дена по нејзиното објавување во Службен весник
Регион

Црна Гора воведе прогресивен данок за фирмите

08 ное 2021
Црногорската влада утврди измени на Законот за данок на добивка со кој се предлага премин од пропорционално во прогресивно оданочување
Македонија

Министерството за финасии објави Календар на даночната регулатива

12 апр 2021
Законите кои ќе се носат во текот на годината ќе влегуваат во важност од 1 јануари следната година, или пак, опционо, 1 јуни во текот на...
Вчитува уште новости...