Hashtag: 'Државен завод за статистика'
Македонија

Трошоците за живот се повисоки за 0,8 проценти на годишно ниво

09 јан 2020
Трошоците на живот во декември во споредба со ноември 2019 година се зголемиле за 0,3%, а цените на мало за 1 процентен поен...
Македонија

Поповолна економска состојба во преработувачката индустрија

19 ное 2019
Оценката за економската состојба на деловните субјекти во октомври 2019 година е поповолна во однос на претходниот месец, а поповолна и...
Македонија

Пониски цените во трговијата на мало во третиот квартал

21 окт 2019
Оценката за очекуваните порачки за наредниот период се дека ќе се зголемат, а се очекува да се зголеми и бројот на вработените
Македонија

Во август пораснаа цените на мало и трошоците за живот

10 сеп 2019
Пораст има кај свежиот и разладениот зеленчук за 6,4 отсто, маслото за 1,6 отсто, свежото и разладеното овошје, шеќерот, џемот, медот,...
Македонија

Зголемен е прометот во трговијата на мало

01 авг 2019
Во јуни годинава во споредба со јуни 2018 година, зголемување на прометот е забележано во трговијата на мало со храна, пијалаци и тутун
Македонија

Растат цените во трговијата на мало

19 јул 2019
Количеството на залихите е на еднакво ниво како и во претходното тримесечје
Македонија

Се очекува да се зголеми бројот на вработени во преработувачката индустрија

16 јул 2019
Оценката за економската состојба на деловните субјекти во јуни 2019 година е поповолна во однос на претходниот месец, а поповолна е и во...
Македонија

Растат трошоците за живот во однос на минатата година

09 јул 2019
Индексот на трошоците на животот во јуни 2019 година, во споредба со јуни 2018 година, бележи пораст од 0.3 %, а индексот на цените на мало е на...
Македонија

Најмногу нови претпријатија се создаваат во трговијата

03 јун 2019
Податоците на Државниот завод за статистика покажуваат дека од новосоздадените 6.321 претпријатие, една третина, односно 30,2 отсто се во...
Македонија

Малопродажните цени во април пораснаа за 1,2 отсто

08 мај 2019
Пораст на индексот на трошоците на животот во април, во споредба со претходниот месец, има кај овошјето, зеленчукот, компирот, шеќерот,...
Македонија

Трговија на мало: Се очекуваат намалени порачки и помалку вработени

22 апр 2019
Најголемо влијание имало слабата побарувачка од купувачите со 21,1 отсто, покажуваат статистичките податоци
прикажани (од 1 до 12) од вкупно: 19 | следни