Германските хипермаркети „Глобус“ успешно ја задржуваат својата позиција на пазарот на храна, на кој доминираат ценовните војни меѓу дисконтерите и големите супермаркети. И покрај промените во однесувањето на потрошувачите, сè повеќе оддалечувањето од хипермаркетите и малиот едноцифрен удел на пазарот, концептот „Market hall на „Глобус“ успешно се разликува од агресивните конкуренти, како што се „Алди“ и „Лидл“, како и од целосниот асортиман на силните трговци на мало, како што се „Едека“ и „Реве“.
Пишува: Себастијан Ренак, меѓународен ритејл аналитичар
Во својата земја, „Глобус“ работи со 65 продавници низ Германија, со просечна продажна површина од повеќе од 10.000 квадратни метри - двојно повеќе од конкурентот„ Кауфланд“, кој има 770 супермаркети со просечна продажна површина од околу 4.500 м². Палетата на производи во продавниците на „Глобус“ достигнува 70.000 артикли во текот на годината, што е значително повеќе од најголемиот модул на „Кауфланд“ од 30.000 артикли.
Според податоците на Институтот за малопродажба „ЕХИ“, германските хипермаркети „Глобус“ оствариле нето приход од 3,4 милијарди евра во фискалната 2023/2024 година. година, или околу 50 милиони евра по продавница. За деловната 2023/2024 година. (до крајот на јуни), Групацијата „Глобус“ ги објави „најдобрите резултати“ од основањето на компанијата за основните хипермаркети кои работат повеќе од три години.
Еден од клучните фактори на конкурентската предност на „Глобус“ е неговата незаменлива експертиза во производството на свежи производи. „Глобус“ има свои месарници, пекари и сувомеснати кујни во рамките на продавниците, кои ги снабдуваат и рестораните и бистроата во рамките на објектите. Секој локален готвач на хипермаркет создава свои, регионално инспирирани менија за привлекување купувачи преку кулинарски понуди.
Фокусот е на свежината, квалитетот на услугата и атмосферата во продавницата. Комуникацијата за цената е сведена на минимум. Бидејќи традиционалните ресторани во Германија сѐ повеќе се фокусираат на вечерните оброци, „Глобус“ сè повеќе ги истакнува пригодните појадок и ручеци за да ја зголеми фреквенцијата на купувачите.
Пред продавницата „Глобус“ рекламира дневни менија подготвени во објектот и служени во ресторанот. Неделното мени е секогаш достапно по прифатлива цена од 5 €.
Внатре во зградата, пред влезот на продавницата, „Снекшел“ (остров за закуски) со придружна бистро област нуди сендвичи, колачи и кафе, сето тоа произведено во продавницата. Кафето се пече во локална печка.
Делот за овошје и зеленчук се наоѓа веднаш зад влезот, без пречки и содржи една од најголемите понуди на органско овошје и зеленчук меѓу германските трговци на мало. „Глобус“ овде ја истакнува својата севкупна понуда на органска храна, со до 4.000 артикли во целиот асортиман.
За време на сезоната на жетва, регионалните земјоделци ги изложуваат своите производи во специјално одредени промотивни простори.
Пекарницата во продавницата повеќе се фокусира на спакувани колачи, грицки и колачи. Купувачите можат да купат свежо подготвени колачи подготвени за печење.
Асортиманот на колачи, колачи и десерти произведени во продавницата ги надминува понудите на специјализираните слаткарници во областа, што го прави овој дел клучен магнет за купувачите.
Во свежите одделенија, „Глобус“ ја нагласува добрата вредност за парите, прикажувајќи производи направени според традиционални рецепти по трајно ниски цени, како што е германскиот чизкејк.
Локалните производствени способности овозможуваат брз одговор на трендовите на пазарот, како што е очигледно во рекламата за најновите посластици во стилот на Дубаи.
Во одделот за месо за самопослужување, „Глобус“ го нагласува својот внатрешен производствен процес за да се разликува од многу поголемите попусти и конкуренти како „Кауфланд“, кои генерално немаат свои производствени капацитети во продавниците.
Како производна иновација, „Глобус“ го нуди национално познатиот „месен леб“ за подготовка дома.
Одделенијата за услуги за месо нудат најголем асортиман на месо и живина во Германија, вклучувајќи производи за скара во текот на целата година.
Во одделот за колбаси, децата можат да пробаат виршли произведени во продавницата.
Во центарот на продавницата има трпезарија со 100 седишта. Мајките со мали деца овде можат да добијат бесплатна бебешка храна.
Пицата се подготвува во автентична камена печка на отворен кујнски остров во центарот на продавницата. „Глобус“ неодамна воведе станица за скара за донер ќебап, популарна во Германија, достапна за консумирање во продавница или за носење.
Во одделот за вино, два постери ги прикажуваат вината на месецот. Едната препорака ја даваат вработените во „Глобус“, додека другата, малку поскапа алтернатива, доаѓа од сопственичкото семејство на „Глобус“.
„Животот е премногу краток за да се пие лошо вино“ е мотото на блискиот пулт за дегустација на вино.
Фрижидерот за шетање вино содржи еден од најголемите селекции на висококвалитетни вина во регионот.
„Gutes von hier“ (добро од овде) е регионална ознака за сите производи произведени во радиус од 40 километри од продавницата.
Амбиенталниот асортиман нуди најголем избор на производи од кој било трговец на мало во Германија. Севкупно, продавниците на „Глобус“ имаат речиси 80.000 артикли во просек од 10.000 м² продажен простор.
„Глобус“ е дел од трговската групација „Маркант“, која обединува 200 трговци низ светот. Со цел да остане конкурентен на цените и покрај релативно малиот удел на пазарот, Глобус нуди основен асортиман по ниски цени под ознаката „Jeden Tag“ (Секојдневно).
„Глобус“ нуди гаранција за најниска цена за промотивни артикли од флаерот. Доколку некој конкурент во регионот го понуди истиот производ по пониска цена за време на промотивниот период, купувачите на „Глобус“ плаќаат само пониска цена.
Одделот за непрехранбени производи зазема повеќе од една третина од малопродажниот простор, со клучни сектори како што се домашен текстил, кујнски додатоци и здравје и убавина.
На специјален пулт во трговскиот центар „Глобус“, ги нуди своите култни сендвичи hot meatloaf sandwiches , кои се многу популарни меѓу купувачите.
Себастијан Ренак е основач на „Алетос ритеил адвајсори“, меѓународен аналитичар и поранешен меѓународен дописник на Lebensmittel Zeitung (LZ), водечки економски неделник за FMCG–секторот. Има големо практично искуство во индустријата како поранешен член на оперативните тимови на „Шварц груп“ и „Метро груп“ во Полска, Украина и Русија.
Фото: Себастијан Ренак
@InStore.mk
Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземањето авторски содржини (текстови и фотографии) од оваа страница е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.