Анализи

Германија: „Едека“ го ограничува работното време на услужните пултови

03 Oct 2024

Лидерот на германскиот пазар „Eдека“ сака да имплементира хибридни пултови за одделите со свежа храна. Овој чекор е мотивиран од континуираниот недостиг на работна сила на германскиот пазар. Услужните пултови ќе останат главна разлика за операторот на супермаркетите.

Пишува: Себастијан Ренак, меѓународен ритејл аналитичар

„Едека“ планира да воведе хибридни услужни пултови. Пет од седум региони на „Едека“ сакаат да воведат флексибилни решенија што за краткот рок можат да се претворат во самопослужување. Главната причина за овој потег е постојаниот недостиг на квалификуван персонал во малопродажбата, особено во одделите за свежа храна. Веб-страницата на групацијата „Едека“ во моментов покажува повеќе од 4.900 слободни работни места за услужните пултови од вкупно 11.200 слободни работни места, што е речиси половина од сите слободни работни места во продавниците.

Според германската Федерална канцеларија за труд, просечниот период на слободни работни места за продажни позиции во одделот за месо во германскиот супермаркет е 117 дена, со само 1,2 баратели на работа по огласена позиција.

 Германското здружение за малопродажба „ХДе“ наведува дека имало 120.000 слободни работни места во малопродажниот сектор на крајот на 2023 година. Проблемот со слободните работни места во малопродажниот сектор секоја година станува се покритичен. Во 2017 година имало само 100.000 слободни работни места.

 Сепак, стратешкиот потег не значи и неизбежно затворање на услужните пултови. Според повеќе од десетина интервјуа со неколку трговци на „Едека“ во регионалните весници низ Германија, услужните пултови се во сржта на понудата на вредност на супермаркетот. На многу места постојните шалтери едноставно се претвораат во самопослужување за време кога не е периодот во пикот на пазарувањето. Поради кооперативната структура на „Едека“, независните сопственици на продавници сами одлучуваат како да ги организираат одделите за свежа храна, во зависност од локацијата. Неколку продавници планираат да ја надградат својата понуда и да го обучат својот персонал за да станат специјализирани сомелиери за шунка и сирење. Палетата на претходно спакувани производи ќе се прошири, особено за артикли и промоции со мала додадена вредност. Особено во урбаните средини, некои продавници на „Едека“ веќе сега создаваат до 50% од нивниот промет со месо со производи за самопослужување.

Во последниве години, „Едека“ се обиде да ја зајакне привлечноста на своите пултови за самопослужување. Низ Германија, продавниците на „Едека“ нудат специјална програма за лојалност за овој оддел. За секои 5 евра потрошени на шалтер, купувачите добиваат печат. 10 марки му даваат право на сопственикот на 10 проценти попуст на целото купување. Во вторник, купувачите во одделите добиваат попуст од 20% на чорапи и колбаси.

Иницијативата е подготвувана долго време. Платформата за иновации на „Едека“, „Техстартер“  во втората половина на 2022 година ги повика новоформираните компании и технолошките компании да поднесат предлози за проекти за „сервисниот шалтер на иднината“.

Фото: Себастијан Ренак

Себастијан Ренак е основач на „Алетос ритеил адвајсори“, меѓународен аналитичар и поранешен меѓународен дописник на Lebensmittel Zeitung (LZ), водечки економски неделник за FMCG–секторот.  Има големо практично искуство во индустријата како поранешен член на оперативните тимови на „Шварц груп“ и „Метро груп“ во Полска, Украина и Русија.



@InStore.mk
Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземањето авторски содржини (текстови и фотографии) од оваа страница е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира. 





Се вчитува следна вест...