Според истражувањето на организацијата „Врап“, поголемиот дел од потрошувачите во Обединетото Кралство би сакале да купуваат овошје и зеленчук без пакување.
Доколку сите јаболка, компири и банани се продаваат без пакување, би можеле да се спречат 60.000 тони отпадоци од храна, што е еквивалентно на количината на храна во 8,2 милиони потрошувачки корпи, соопшти организацијата, повикувајќи на консултациите за забрана на пакувањета за 21 вид овошје и зеленчук, вклучувајќи јаболка, авокадо, манго, домати, моркови, брокула и компир.
Истражувањето покажа дека најголемиот број потрошувачи претпочитаат да купуваат без пакување – 56% наспроти 39% од оние кои избираат спакувано. Дури 78% од возрасните веројатно би ги купиле своите вообичаени производи без пакување доколку таа опција им била достапна. Од оние кои претпочитаат да купуваат без пакување, 68% велат дека тоа им овозможува да го купат токму она што им треба.
Меѓу најпопуларните опции за пакување, хартиените ќеси или вреќи ги избираат 77% од испитаниците, додека 75% претпочитаат картонски кутии или чинии. Помалку од половина од испитаниците би купиле овошје и зеленчук во пластична амбалажа.
Производите без пакување најчесто ги избираат постарите потрошувачи: 73% од оние над 76 години, 68% од оние на возраст од 55-75 години, додека кај младите од 16-24 години овој процент е само 38%.
Исто така, има и помали домаќинства: 63% од луѓето кои живеат сами и 64% од оние во домаќинства со две лица избираат без пакување, додека за семејствата со четири или повеќе членови, процентот е 47%.
Поголемиот дел од домаќинствата без деца, 61%, претпочитаат да купуваат без пакување, додека кај оние со деца во домаќинството овој процент е 47%.
Истражувањето „Врап“ покажува дека отстранувањето на амбалажата од непреработеното свежо овошје и зеленчук би им помогнало на домаќинствата да го купат токму она што им е потребно, а истовремено да елиминира значително количество непотребна пластика.
Секоја година, 4,7 милиони тони за јадење храна во вредност од 17 милијарди фунти се фрлаат залудно во британските домаќинства, се вели во соопштението на „Врап“. Отпадот од храна генерира 18 милиони тони CO2, а просечно четиричлено домаќинство губи 1.000 фунти годишно поради потрошена храна.
Извор: Cirkularna ekonomija
Фото: Pexels
@InStore.mk
Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземањето авторски содржини (текстови и фотографии) од оваа страница е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.