Колумни

Колумна во понеделник: Новиот свет и човечките ресурси

04 апр 2022

Пишува: Александар Тасев, генералист за човечки ресурси, „Жито Лукс“

Нов свет со нови правила

Јас сум професионалец за човечки ресурси во индустриска организација, но и во професионални консултантски организации, почнувајќи од стартап до големи глобални организации. Никогаш досега не сум видел толку голема промена во HR како промената што се случува и што ќе треба да ја преземеме во следните 5 до 10 години. Сè што знаеме за нашиот бизнис со човечки ресурси се менува. Сите ние мора да еволуираме. Мора да размислуваме поинаку. Мора да постапиме поинаку. И ние мора да се фокусираме на влијанието.

Што се менува?

Сите знаеме дека „промената е постојана“. Кога ќе погледнеме како ќе се развива деловниот свет во следните неколку години, ова клише станува реалност. Само погледнете ја промената на демографијата. Сега имаме повеќе генерации кои работат заедно, а веќе до 2025 година, се предвидува дека милениумците ќе бидат 75 проценти од работната сила односно во повеќето компании тоа претставува 2/3 од вкупниот број на вработени, барајќи од нас да се вклучиме, развиеме и да ја задржиме оваа нова генерација таленти на нови начини. Деловниот свет работи со брзина на светлината, а луѓето можат да работат секаде. Сега има повеќе мобилни уреди во светот отколку што има луѓе. Ако не е подготвен за мобилен, не се мачи. Технологијата и социо-економските промени го преобликуваат начинот на кој работиме.

Какво влијание има ова врз човечките ресурси?

Иако начинот на кој работиме се менува, едно нешто што останува константно се луѓето. Луѓето се во центарот на бизнисот, во секоја индустрија, во секоја земја, во секоја компанија ширум светот. Позитивната вест е дека човечките ресурси се во центарот на нашите луѓе. Но, начинот на кој ние како човечки ресурси ги поддржуваме нашите луѓе мора да се смени. Нашиот бренд и цел значително се менуваат. Поминаа деновите на кадрово. Човечки ресурси повеќе не е само функција на усогласеност и управување со ризик. Човечки ресурси е за да им се помогне на организациите и лидерите да ги постигнат посакуваните деловни резултати преку луѓе. Нашата единствена цел е да го зајакнеме сојузот меѓу вработениот и работодавачот и да обезбедиме колективно да ја постигнеме нашата заедничка визија. Ние сме стратешка функција, слично како стратешка канцеларија за една компанија. Ние сме одговорни за градење на нашата стратегија за луѓе за привлекување (вистински луѓе), ангажирање (правилни работи) и задржување (правилни награди) на најдобриот можен талент.

Со овие промени доаѓа и потребата за нови вештини. Променливиот свет на работа ќе бара професионалци за човечки ресурси кои се агилни и имаат способност да се приспособат и да водат промени. Трансформацијата, лидерството и стратегијата се основните вештини на иднината. Покрај овие основни вештини, ќе треба да го смениме нашиот начин на размислување. Треба да размислуваме ГОЛЕМО, да почнеме од мали и да се движиме брзо. Во сржта на „големото размислување“ се големите мисловни лидери. Сметам дека поставувањето големи цели им помага на луѓето да размислуваат поинаку и да се туркаат до границите што никогаш не мислеле дека се можни. Ова е она што го прави SAP толку посебно место. Размислуваме големо и одиме по тоа, прославувајќи ги малите достигнувања на патот. Овој тренд ќе продолжи да расте и лидерите од овој калибар ќе бидат многу барани во рамките на човечките ресурси.

Покрај силните лидери, треба да негуваме култура на постојано учење. Се плашам дека нашата работна сила во иднината нема да ги има потребните вештини за да ги исполни нашите идни деловни цели. За да се подготвиме за оваа промена, имаме обврска да поставиме системи што го овековечуваат учењето и соработката. Иако немаме моќ за да ја предвидиме иднината, можеме да ги изградиме вистинските вештини - особено во области како што се обликот, аналитиката и податоци - што ни овозможуваат да се приспособиме на иднината, без разлика каков е исходот.

Времето за промени е сега. Нашиот народ тоа го бара. Бидете храбри во обезбедувањето решенија што го предизвикуваат статус кво со тоа што ќе бидете доверлив советник, ќе ги поттикнете промените и ќе работите со бизнисот. Можете да одговорите на промените со забрзување на талентот, лидерството и разгорување на љубовта кон учењето.@InStore.mk
Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземањето авторски содржини (текстови и фотографии) од оваа страница е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира. 

Се вчитува следна вест...