Работење

Антонио Зрилиќ: Топ-листа на снабдувачи според „Гартнер“ за 2023 година

16 Oct 2023

Една од најпознатите светски истражувачки и консултантски компании во областа на технологијата препознава кои компании се водечки иноватори во областа на синџирите на снабдување. Тие применуваат напредни технологии и стратегии за оптимизирање на работењето, зголемување на одржливоста и постигнување успех во денешното деловно опкружување.

Автор: Антонио Зрилиќ, основач на „Логико“

„Гартнер“, водечката компанија за истражување и советување за технологија во светот, ја објави својата Top Supply Chain за 2023 година. Списокот на „Гартнер“ за најдобри во синџирите на снабдување за 2023 година ги прикажува водечките компании кои се фокусирани на иновации, одржливост и зголемување на агилноста во синџирите на снабдување. Овие компании применуваат напредни технологии, како дигитални близнаци, вештачка интелигенција и аналитика, за да ги оптимизираат своите операции и да постигнат одржливи цели. Преку примената на најдобрите практики и стратегии, овие компании се стремат да ги подобрат ефикасноста, еластичноста и одржливоста на нивните синџири на снабдување за да ги задоволат барањата на модерното деловно опкружување.

Компаниите од топ-листата на синџири на снабдување се преклопуваат со најдобрите светски компании, па затоа е добро да ги следите нивните синџири на снабдување бидејќи тие сочинуваат 60-80% од вкупниот бизнис на тие компании.

На првото место на листата е „Шнајдер електрик“ благодарение на проектот Zero Carbon. Како дел од тој проект, компанијата и нејзините доставувачи дефинираа план за намалување на емисиите на јаглерод. Тие, исто така, обезбедија обука, ресурси и поддршка за имплементација и создадоа дигитална заедница за споделување на најдобрите практики.

Планирање сценарија

Cisco Systems се соочува со недостиг на полуспроводници и му дава приоритет на развојот на способности за справување со оперативниот недостиг. Со помош на планирање сценарија, кое станува сè попопуларно поради постојаните несигурности, организацијата на синџирот на снабдување во „Циско“ создаде планови дизајнирани да го заштитат бизнисот од ризици во сè понестабилното опкружување. Нејзините нови способности и планови вклучуваат повеќегодишно прогнозирање, планирање на ниво на компоненти и управување со купување ризик.

„Колгејт-Палмолајв“ се фокусира на еколошката одржливост и благосостојбата на заедницата. Таа користи сегментација на синџирот на снабдување од крај до крај (E2E), вклучително и партнерство со НАСА за истражување производи и решенија за благосостојбата на астронаутите.

„Џонсон и Џонсон“ е лидер во развојот и подобрувањето на производите и решенијата во фармацевтскиот, медицинскиот и потрошувачки сектор. Таа изгради контролна табла за еластичност на синџирот на снабдување и воспостави контролна кула за следење на производите на ладен синџир во реално време.

Дигитализација и еластичност на синџирот на снабдување

„Пепсико“ користи дигитални близнаци и вештачка интелигенција за да го намали времето на производство. Таа соработува со малопродажните партнери преку интерфејс за дигитални алатки (Pepviz), кој вклучува контролни табли за следење на точноста на резервите на полиците.

„Фајзер“ научи лекции за управување со синџирот на снабдување за време на глобалната пандемија предизвикана од ковид-19. Таа демонстрира иновации преку иницијативата „Спогодба за поздрав свет“, која се фокусира на намалување на јазот во здравствената еднаквост меѓу богатите и сиромашните земји.

„Мајкрософт“ се фокусира на создавање оперативни увиди низ целиот синџир на снабдување за да овозможи брзо донесување одлуки и издржливост. Исто така, инвестира во областа на ЕСГ и напредува во таа насока.

Ефикасни и агилни „синџири“ сè уште се „ин“

„Леново“ успешно ја балансира ефикасноста и агилноста во својот синџир на снабдување. Се фокусира на организација која ќе го подобри корисничкото искуство, промовирајќи ги производствените способности и партнерство со одделот за дизајн за поттикнување на иновациите.

„Волмарт“, кој отсекогаш бил познат по иновациите во синџирот на снабдување, покренува иницијативи кои влијаат врз целата малопродажна индустрија, како што е примената на RFID чипови во синџирот на снабдување. Исто така, планира инвестиции во автоматизација на дистрибутивните центри и проширување на употребата на RFID технологијата, на која беше пионер.

„Лореал“, компанија со која завршува листата со најдобрите десет глобални синџири на снабдување, ги трансформира своите стратегии за исполнување нарачки и фабриките за да создаде автоматизирани дистрибутивни центри кои обезбедуваат дополнителни услуги. Таа, исто така, постигна значителен напредок во одржливите цели поврзани со состојките и пакувањето, и инвестира во аналитика и соработка со доставувачите во синџирот на снабдување.

Топ-листата на „Гартнер“ за синџири на снабдување за 2023 година ги препознава овие компании како водечки иноватори во синџирот на снабдување. Тие применуваат напредни технологии и стратегии за оптимизирање на работењето, зголемување на одржливоста и постигнување успех во денешното деловно опкружување. Сите наши компании треба да учат од нив и да применат некои, ако не и сите, стратегии што ги користат и по кои се познати.

 @InStore.mk
Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземањето авторски содржини (текстови и фотографии) од оваа страница е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира. 

Се вчитува следна вест...