Слатка програма |
Talk IN business како проект повеќе од една година успешно се реализира од редакцијата на InStore во Босна и Херцеговина. За да го издигнеме работењето на FMCG-секторот на повисоко ниво, што е трајна мисија на InStore, редакцијата на InStore во Македонија ја одржа првата интерактивна конференција Talk IN business во земјава.
Се гледаме на следната!
ФОТО-ИЗВЕШТАЈ |
ЗАКЛУЧОЦИ ОД ГРУПНИТЕ ДИСКУСИИ |
Ширење на брендот на импулсивни производи и нивно позиционирање
|
Здрави, безглутенски и функционални производи што нудат дополнителна вредност
- Внимателно комуницирање со купувачите за тоа што е за нив здраво и поголема контрола од институциите. - Побарувачка на здрави производи има, но, за жал, здрава храна консумираат потрошувачи кои имаат здравствени потреби. Сепак, оваа храна има иднина, бидејќи младите внимаваат што консумираат, повеќе читаат декларации и се информираат за состојките. - Потребно е маркетите да имаат одделни делови за здрава храна кои се внимателно позиционирани. На тој начин можна е нејзина зголемена продажба. - Подигнување на свеста и поголема интеракција со потрошувачот. На пример, комуницирање на потрошувачите со нутриционист, информирање на купувачите на местото на продажбата преку посебни штандови, медиуми итн. - Пресликувањето на данокот за нездрава храна може да се рефлектира на зголемување на цената на производите. Потребно е намалување на даноците за здрава храна и инвестирање во субвенции за производство во Македонија. |
Соработка меѓу маркетите и производителите/дистрибутерите за зајакнување и за подобрување на категоријата
-Односот меѓу трговците и производителите, односно дистрибутерите е динамичен и исполнет со конфликти, без кои тој не би можел да се оствари и да се развива. Од тој аспект, конечен заклучок не може да се постигне, освен дека борбата продолжува. -На македонската сцена постои огромна конкуренција во кондиторската индустрија. За „борбата на полицата", неопходни се огромна подготвеност и големи инвестиции, а трговците треба да бидат пофлексибилни и да даваат еднакви можности. -Потребна е поголема комуникација и соработка меѓу трговците и производителите, односно дистрибутерите. И двете страни имаат цели, поврзани со профитот, што се стремат да ги достигнат. Колку односите се поригорозни, толку и вратите се позатворени. -Начини за постигнување на ситуација „вин-вин". -Проблемот на паралелниот увоз на македонскиот пазар. -Потребно е време за да се случи сегментација на македонскиот пазар, особено во делот со чоколадата. -Предности и предизвици на лидерите на категоријата. |
ИЗЈАВИ ОД УЧЕСНИЦИТЕ |
@InStore.mk
Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземањето авторски содржини (текстови и фотографии) од оваа страница е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.