Свет

Холандија: „Лидл“ го проширува асортиманот на месо од растително потекло

06 Mar 2025

„Лидл“ Холандија прави нов чекор во транзицијата кон протеини од растително потекло со најновите подобрувања во својата асортиман за замена за месо.

Имено, целата палета на алтернативи за месо е подобрен во однос на вкусот, текстурата и хранливата вредност. На пример, содржината на сол во веганските ќофтиња и меленото месо е намалена за повеќе од 30%. Така, сега 21 производ ги исполнуваат упатствата за исхрана, додека претходно само седум ги исполнуваат.

Пред да започнеме со овој проект, имавме јасна цел, сакавме да ја понудиме најдобрата палета на замени за месо во Холандија. Повеќе од една година работевме на развивање на оптимални рецепти за секој производ. Најголемиот предизвик беше да се најде вистинската структура, вкус и текстура. Во соработка со различни добавувачи, развивме уникатни рецепти кои сè уште не постоеле на пазарот. Горд сум на овој резултат и едвај чекам да видам како реагираат купувачите, изјави Гијс Регтуит,  од  „Лидл“ - Холандија.

Овие промени во нашата палета на производи се важен чекор кон забрзување на транзицијата кон протеини од растително потекло и кон поздрава понуда на производи. Нудејќи повеќе алтернативи од растително потекло и подобрување на нивниот вкус и хранлива вредност, им олеснуваме на потрошувачите да изберат здрави и одржливи производи, изјави Шантал Гоне, специјалист за одржливост и здравје во „Лидл“ - Холандија.

Покрај новиот рецепт, асортиманот е проширен со шест нови производи, а производите добија и нова амбалажа која користи помалку материјал.

 Целта на „Лидл“ е да ги усогласи своите операции со моделот „Планетарна здравствена диета“ до 2050 година. Како дел од оваа стратегија, „Лидл“ планира до 2030 година 60% од продажбата да биде составена од растителни протеински производи. Исто така, до 2025 година, најмалку 38% од продадените производи треба да ги исполнуваат упатствата за исхрана.

 

Извор: InStore.rs

Фото: „Лидл“



@InStore.mk
Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземањето авторски содржини (текстови и фотографии) од оваа страница е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира. 





Се вчитува следна вест...