Свет

Гана: Производителите на чоколадо предупредуваат на можни поскапувања

04 Oct 2023

Чоколадото ризикува да стане уште поскапо ако новата жетва на какао во Западна Африка на крајот не ги исполни очекувањата.

Цените на какаото се зголемија за околу 47 отсто минатата година поради стравувањата дека лошите временски услови и болестите на земјоделските култури ќе му наштетат на производството во Брегот на Слоновата Коска и Гана, кои сочинуваат две третини од светската понуда, пишува Блумберг.

Временскиот феномен Ел Нињо може да ги влоши работите, а аналитичарите очекуваат трет последователен глобален недостиг за новата сезона која штотуку започнува.

Ова значи дека инфлацијата на потег со слатките може да опстојува додека се шират притисоците на трошоците за храна.

Производителите на чоколади како што се „Hershey Co.“ и „Lindt & Spruengli AG“ веќе предупредија на можни понатамошни зголемувања на цените, а стоките со повисоки цени ќе и наштетат на побарувачката во Европа, но и на клучниот растечки пазар во Азија.

Брегот на Слоновата Коска прогнозираше во јули дека производството во сезоната на главните култури, која трае од 1 октомври до март, ќе се намали за речиси една петтина во споредба со минатата година, изјавија тогаш запознаени со ова прашање. Износот сепак може да се промени, откако некои земјоделци ги прекинаа испораките во очекување на повисоки цени во новата сезона.

Аналитичарите од „Рабобанк“ и „Марекс“ очекуваат намалување на производството во Западна Африка во сезоната 2023-2024. „Марекс“ предвидува глобален дефицит од 279.000 тони, што е повисоко од претходните два.



@InStore.mk
Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземањето авторски содржини (текстови и фотографии) од оваа страница е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира. 





Се вчитува следна вест...