Нова верзија на ознаките NutriScore треба да биде готова за примена до крајот на оваа година. Ознаката на храната ќе биде построга, особено за шеќерот, месото и солта.
Етикетата, преку која на прехранбените производи им се доделува боја и ознака во вид на буква во зависност од тоа колку се здрави, е критикувана затоа што маслиновото масло е релативно лошо оценето, додека пак оценката е премногу „блага“ за црвеното месо.
Воопшто, мал е бројот на производи што ќе постигнат најдобра оценка.Алгоритамот ќе биде построг.
Тоа е прва голема ревизија на ознаката за храната по нејзиното покренување во 2017 година. Седум земји кои го воведоа системот на национално ниво, вклучувајќи ги земјите од Бенелукс и Франција, веќе дадоа благослов за промените. Други реакции стигнуваат од Италија, каде надлежната институција за забрана на конкуренцијата речиси ја забрани употребата на NutriScore, со образложение дека етикетата е „погрешна, произволна и пристрасна“. ТРговските синџири кои ја користат, како „Карфур“, мораат да ја отстранат ос своите пакувања во Италија.
@InStore.mk
Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземањето авторски содржини (текстови и фотографии) од оваа страница е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.