Регион

„Подравка“ доби грант за истражување и развој

12 јан 2021

За проектот „Развој на иновативни нуспроизводи при преработка на зеленчук“ во вкупна вредност од 910.113 илјади евра, на „Подравка“ ѝ се одобрени неповратни средства во износ од 403.030 илјади евра од Европскиот фонд за регионален развој.

Во текот на двегодишниот период на имплементација (2020-2022), проектот има за цел да истражи иновативен и технолошки ефикасен процес на одвојување на био-отпад богат со хранливи материи од индустриската преработка на зеленчук во фабриката на „Подравка“ во Вараждин, за развој на нови и иновативни прехранбени производи. Дополнително ќе биде истражен потенцијалот за производство на биогас од сите струи на производство на отпад ќе биде

Очекуваните резултати од проектот се создавање нови знаења и зголемување на нематеријалните средства на „Подравка“ преку патенти и нови брендови, зголемување на ефикасноста на производствениот процес преку комерцијализација на иновативни производи и подготовка на стручно проценети докази што треба да обезбедат продолжување на долгорочните стратешки упатства на циркуларната економија.

Ние сме многу горди на овој проект, кој е резултат на соработка меѓу различни сектори во рамките на компанијата, раководството и соработниците и консултантите. Во исто време, ова е прв истражувачки проект на „Подравка“ што е кофинансиран од фондовите на ЕУ. Ние веруваме во нејзината одржливост преку комерцијализација на нови производи и технологии, рече д-р. Јасмина Раниловиќ, проект менаџер и директор за истражување и развој во компанијата@InStore.mk
Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземањето авторски содржини (текстови и фотографии) од оваа страница е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира. 

Се вчитува следна вест...