Работење

Јелена Кнежевиќ-Влаховиќ: Како се победува?

12 ное 2020

Лидерите-победници имаат целосна контрола над процесот и луѓето што ги водат и во секој момент знаат колку и што им треба за да ги остварат целите 

Автор: Јелена Кнежевиќ-Влаховиќ

Не се раѓаме како победници, туку се учиме да победуваме. Победувањето е вештина која се учи и се развива. Може понекогаш и некого да совладате со сила, може да бидете владетел на утврдени ситуации и да трошите помалку енергија затоа што сте дисциплинирани и ги следите правилата, но за долгорочно да имате предност пред конкурентите и во различни околности, мора да научите како вистински да победите. Успехот во континуитет бара вештина, понапредна од силата на импулсивноста и цврстината на дисциплината - можност за победа. Треба да научите како да бидете најдобри.

Да се ​​биде најдобар во основа бара да имате неисцрпна силна енергија, што дава оптимизам и голема самодоверба и верба дека сте избрани да бидете први, најголеми.

Тоа е гориво што ја храни амбицијата, иницира акција и ве турка напред. На почетокот, како адолесценти, додека се откриваме себеси, кога почнуваме да ја чувствуваме сопствената сила и создаваме слика за себе, не сме вешти во користењето на таа енергија. Воодушевени од себеси, чувствуваме желба и имаме страст да му покажеме на светот кои сме. Она што тогаш не го знаеме, но некои од нас го учат, е дека таа страст и сила е сурова и сама по себе не е доволна. Треба да биде прифатена, обликувана и скротена за да не изгори и потроши сè околу себе и да се уништи себеси.

Корпорациите се најголемиот расадник за лидерите-победници. Тие бараат, развиваат, негуваат и слават такви лидери.

 

Преку образованието и различни подоцнежни животни околности се создаваат можности да ја скротиме сопствената енергија и бесцелната импулсивност, да научиме трпеливост и да изградиме истрајност што ни ја наметнува прифаќањето на правилата и дисциплината. За нас се создаваат можности, а дали ќе успееме - зависи од нас. Тоа зависи од нашиот капацитет за учење и подготвеноста за напредок. Процесот на учење не е лесен бидејќи имаме чувство дека сме ограничени, па затоа најчесто околностите, а не слободната волја, нè поттикнуваат да се ограничиме и да го прифатиме своето место во хиерархијата и правилата што ни се дадени. Прво ги прифаќаме правилата бидејќи немаме избор. Со текот на времето ја совладуваме способноста да разбереме и ја прифаќаме неопходноста од ограничувањата што ни ги наметнува општеството и ги жртвуваме нашите сегашни желби и поради повисоки цели на кои се надеваме во иднина. Ние разбираме дека чистата сила не ги решава работите. Ние разбираме дека редот, редоследот и дисциплината го обезбедуваат резултатот.

Кога лидерите имаат желба и енергија и кога ги усвојуваат вредностите на правилата и дисциплината, тие се подготвени да научат да бидат лидери што победуваат.

Таквите лидери живеат за успех и постојано се натпреваруваат. И не само што сакаат да се натпреваруваат, туку ја бараат секоја можност да бидат први. Да се ​​биде првиот, најбрзиот, најитриот и најдобриот е единственото нешто што се брои. Тие постојано анализираат ситуации, ги следат и снимаат конкурентите, добро ги знаат нивните јаки и слаби страни и зграпчуваат дури и најмала шанса. Тие јасно поставуваат цели и одат бескомпромисно кон нив. Тие нема да пропуштат никакви детали бидејќи имаат повеќе информации од сите други. Користат информации на планиран, рационален и прецизен начин. Тие се мајстори на различни тактики и сценарија, чија цел е само една работа - најдобриот резултат.

Не смеете да ги потценувате на кој било начин, тие имаат голема решителност, издржливост и сила. И тие се подготвени на сè. Само сè. Тие страдаат од огромен притисок, можат да издржат повеќе од кој било, можат да се справат со огромен стрес бидејќи тие одлучуваат со ладни глави, всушност, без емоции. Емоциите се слабост. Отпрвин, тие не си го дозволуваат тоа и не ги почитуваат ниту другите. Тоа е слабост, и тие се силни, непобедливи. Таквите соработници се бараат и посакуваат во тимот. Оние што ќе им помогнат да победат. Оние што можат да ги следат и, бидејќи се исти, добро и брзо ги разбираат. Нема големи зборови, туку дела: цел, тактика, резултат. Секогаш поголема оцена. Финансиски профит. И небото е граница.

Оние што не се вклопуваат отпаѓаат, бидејќи таквиот лидер го води олимпискиот тим. Не секој може да игра во најдобриот тим. Тој мора да заслужи да биде избран и мора да донесе поголем резултат - победа. Тој, за разлика од водачите на претходните нивоа на развој, бара повратни информации за себе и им ги дава на своите соработници, но секогаш и само со цел да се постигне подобар резултат. Потребна е одредена изведба и компетенции на победникот. Ја почитува различноста само доколку придонесе за постигнување поголема финансиска цел, профит. Тој зборува јасно и одлучно што е вредно, време, цена и нема време за неуспеси и грешки. Инаку, се менува и бара подобро. И тој знае дека тоа важи и за него. Тој е таму додека победува.

Лидерите што победуваат живеат за успех и постојано се натпреваруваат. И не само што сакаат да се натпреваруваат, туку ја бараат секоја можност да бидат први

Победата на овој лидер му носи статус. Блескава круна и сцена каде што му ракоплескаат. Победата секогаш мора да носи материјални добра, остварување личен интерес, бидејќи тоа е мерка за успех. Моторот на победата е личен статус и финансиски интерес. Кој може повеќе, тој добива повеќе. Кој може најмногу, добива најмногу. И повеќе, и повеќе, и повеќе... Нема крај на тоа. Зад сто има илјада, зад илјада има десет илјади, зад десет илјади  сто илјади и сè така во недоглед.

Победувањето е и игра, потврда дека тие се поитри и поподготвени од другите. Можете да победите и да победите колку само да се победи. Тоа е многу забавно. И не секој може да го стори тоа.

Лидерите што победуваат можат да бидат многу различни личности, да доаѓаат од различни индустрии, да имаат многу различна основна експертиза, но на сите заеднички им е стратешкиот начин на размислување. Тоа е напредна вештина. Тоа подразбира можност темелно и јасно методолошки да се поддржи целото деловно и социјално опкружување на нивната организација, а исто така и организацијата. Врз основа на анализата и податоците поткрепени со факти, преку структурно воден стратешки процес, тие доаѓаат до предизвикувачки, но рационално дефинирани стратешки цели и иницијативи што ќе ги постигнат целите. Секоја иницијатива има јасна врска со визијата и мисијата на организацијата, има време и материјално развиена динамика на активности, одговорни лица со детални планирани задачи и, доколку е потребно, „што ако“ сценарија.

Лидерите-победници имаат целосна контрола врз процесот и луѓето што ги водат и тие знаат во секое време колку и што им е потребно за да ги постигнат своите цели. И тие не отстапуваат, туку наоѓаат решенија за да го обезбедат резултатот. Организациите имаат потреба од водачи со овој начин на размислување доколку навистина сакаат да управуваат со нивните деловни резултати и иднина. Тие навистина знаат што им треба, во кој момент и на кој начин организациите да одат напред.

Организациите предводени од такви лидери имаат јасна и функционална организациска структура, вработуваат експерти од различни области на деловно работење, со строго разграничени одговорности и доделени задачи. Нема сомнение што се очекува од кого, во која временска рамка и на кое ниво. Сè е јасно документирано и редовно се следи. Нема сомнение за тоа што следува за успех, но исто така и за неуспех. Приоритетите се јасни и недвосмислени, а одлуките се носат само врз основа на факти, испробана и тестирана методологија. Секој ризик се пресметува и проценува. И да, се знае чие е. За да се знае чии се обврските, делигирањето е многу ефикасно и води директно до резултатите. И резултатот е едноставен и секогаш мора да се донесе.

Корпорациите се најголемиот расадник на лидерите-победници. Тие бараат, развиваат, негуваат и слават такви лидери. Тој е избран преку селекција (и тој самиот така избира) и се обликува преку образование и развој, движејќи се низ корпоративната хиерархија. На секој нов чекор има повисока цел за повисок статус и поголема материјална награда. Успешен е ако освои сè околу себе, ако е на врвот и има најмногу. Тоа е култура која негува индивидуализам, висока конкурентност, материјализам, прагматизам и, во суштина, краткорочно размислување. До постигнување на првата предизвикувачка цел. Потоа, сè оди од нула.

Единствената долгорочна цел е да се зачува одржливоста на корпорацијата. Сè друго се менува за таа цел.

За оние што не почувствувале и не живееле со такви верувања и култура, корпоративното опкружување може да изгледа сурово и нехумано. Негативните страни, односно патологиите на овој начин на размислување и водење на луѓето честопати се ставаат во преден план. Вистина е дека кога водачите на овој начин на размислување претеруваат, се исцрпуваат себеси, а и другите до крајност, дека ништо не им е свето кога сакаат да постигнат цел, дека некои од нив ја губат совеста кога станува збор за големи интереси и генерално не им е грижа дали ќе уништат нешто или некого и што ќе исчезне, ако тоа не е во нивни насочен интерес. Понекогаш може да се случи нивниот имиџ да биде поважен од суштината, а манипулацијата да биде основа на сите односи што ги воспоставуваат.

Сепак, највредното и воодушевувачкото нешто што го имаат победничките лидери е развиената способност за стратешко размислување и анализа, вештини и дисциплина за детали, подготвување на пациентот, подготвеност да се дејствува во согласност со внимателно измерената и избрана стратегија, голема флексибилност и брза адаптација кон пазарот и социјалните околности и челична упорност.

Покрај тоа, ако имаат изградено интегритет, тие знаат дека победата не е доволна. Особено не по секоја цена. Оној што секогаш мора да победува останува сам и остава пустош зад себе. Материјалното богатство треба да биде во фокусот додека не го совладаме и не научиме како да го стекнеме. Кога веќе ги имаме, тие не треба себично да му служат на поединецот, туку на секого. Само таквата вистинска аквизиција има цел. Цел што значи одржлив развој на општеството и преку тоа пораст на вредностите и просперитет, а не уништување.

 

 

 @InStore.mk
Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземањето авторски содржини (текстови и фотографии) од оваа страница е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира. 

Се вчитува следна вест...