Македонија

Македонија домаќин на првата „Балканска винска мрежа“ и на првиот „Светски ден на вранецот“

03 окт 2019

Утре во Скопје ќе се формира првата „Балканска винска мрежа“ на настан на кој кој ќе присуствуваат повеќе здруженија на вински производители, сомелиери и организатори на вински настани од Балканот, кои во наредниот период ќе работат на заеднички проекти поврзани во развој на лозарството, на винската индустрија и на вистинскиот туризам.

Исто така, за првпат ќе се востанови и „Светски ден на вранецот“, на 5 октомври, по примерот на меѓународни денови од други земји кои ги слават своите вински сорти. 

Организатор на овие активности е здружението „Вина од Македонија“.  
 
Организации од Македонија, Црна Гора, Албанија, Србија, Босна и Херцеговина и Косово ќе потпишат меморандум за соработка со цел да ги спроведуваат сите дефинирани активности. На настанот како гости ќе бидат присутни и лица од Бугарија, Словенија, Грција и Романија кои во иднина ќе соработуваат во насока за развој на Балканот како вински регион. Поканети се и амбасадорите на земјите од Западен Балкан, претставници на институции во областа на винската индустрија и туризмот, соопштија организаторите.

На 5. октомври 2019 (сабота), во хотелот „Хилтон“ во Скопје ќе има целодневна програма која ќе вклучи отворање и официјална инаугурација на „Светскиот ден на вранецот“, панел дискусии и мастер класови со светски вински професионалци кои го истражуваат „вранецот“. Меѓу нив се винските познавачи т.н. „Master of wine“ Керолин Гилби (Carolyn Gilby), Дарел Џозеф (Darrel Joseph) и Питер Меккомби (Peter McCombie), вински новинари од Европската унија, меѓу кои Томас Брандл (Thomas Brandl) од Германија, како и вински судии, меѓу кои Николас Ангелина (Nicolas Angelina) од Велика Британија и Дариус Алин (Darrius Allyn) „Master sommelier“ од Хонгконг.

За пошироката публика попладнето ќе се одржи и ексклузивен салон на вина од сортата „вранец“ произведени од домашните винарници. Салонот ќе биде отворен за јавноста од 16. 30 часот до 22 часот.