Свет

Експанзија на „Теско“ во Тајланд

09 јул 2019

Британскиот трговски синџир „Теско“ во следните три години ќе отвори 750 продажни места во Тајланд. 

Раководството на „Теско“ верува дека оваа азиска земја нуди голем потенцијал поради нејзината млада, урбана и богата популација. 

Британскиот трговец првпат влезе во Тајланд во 1998 година, со преземање на удели во тамошниот „Лотус“ центар. Сега, „Теско Лотус“ е еден од најсилните компании надвор од Велика Британија, кој минатата година оствари профит од 71,2 милијарди евра. 

Во моментов, во Тајланд има 1.965 „Теско Лотус“ маркети со 46.000 вработени.