Започнува новогодишниот „Волшебен Жито караван“

01 дек 2023

За верните купувачи на нашите маркети оваа година организираме новогодишен караван кој со себе ќе носи голем број на новогодишни подароци, грепки и фотографирање.

Колумни

Колумна во понеделник: Предизвици и актуелни трендови во FMCG-индустријата

26 јун 2023

Преку прифаќање на технологијата, одржливоста, глобализацијата и еволуирачките барања на потрошувачите, компаниите можат да се позиционираат за успех и да ја обезбедат својата позиција.

Колумна во понеделник: Неизоставен дел од секој бизнис

20 фев 2023

Маркетингот е она што треба да биде неизоставен дел од секое успешно работење во секој дел од бизнисот, неизоставен во промотивните активности, комуникациите, дефинирањето на целите.

Колумна во понеделник: Контролинг во функција на управување со перформансите

13 фев 2023

Контролерите на дневна основа со помош на BI алати, генерираат извештаи кои се од суштинска важност за организацијата и на тој начин придонесуваат во зголемување на продуктивноста и ефикасноста на компанијата.

„Теско“ ќе лансира нов вегански бренд

04 дек 2023

Според „Гросер“, компанијата аплицирала за регистрање на името на трговската марка, под класите 29,30,31, кои опфаќаат производи од растително потекло, како што се алтернативите на млеко, месо, како и овошје и зеченчук.

Србија: „Нестле“ со иницијатива за здрава исхрана на учениците

04 дек 2023

Резултатите покажале дека 75% редовно појадувале, додека секое четврто дете не практикувало редовен појадок. Околу 60% од децата во нивната исхрана редовно вклучувале овошје, додека зеленчукот бил на менито на околу 55% од нив.

Видео вести
Анализи

Керни: Шест предизвици за малопродажните лидери (втор дел)

22 ное 2023

Шесте тренда можат да бидат на различни нивоа на зрелост во малопродажната индустрија, но секој е значаен и може да биде погубен доколку не се земе предвид...

Керни: Шест предизвици за малопродажните лидери (прв дел)

20 окт 2023

Успешните трговци на мало се студенти по историја и мајстори на нивната уметност. Тие создаваат стратегија наместо да ги следат другите, особено кога се соочуваат со бранови на макроекономски настани и предизвици во индустријата...

Еуромонитор: Лојалноста и новата нормалност

06 сеп 2023

Создавањето емоционална врска со потрошувачите останува доминантен фактор за дополнителна вредност и зголемена ангажираност...

Инфлацијата е привремена, но не и климаворизмот

24 авг 2023

​Климаворизмот е дефиниран како активен избор на храна врз основа на нејзините климатски влијанија, практикувајќи низа прехранбени компромиси што се во полза на планетата

Нилсен IQ: Присуство на маркетите на ТВ

17 авг 2023

Ви претставуваме преглед на огласувањето на трговците на ТВ-станиците во Македонија. Извор на податоците е „Ниелсен аудиенце меaсуремент“ – Македонија (www.nielsen.com), избран од Стопанска интересна заедница - Комитет за мерење на публиката

Пикаса: „Кликот“ за трговците на социјалните мрежи

10 авг 2023

За специјалното издание „Мапа на трговци“ на магазинот InStore, „Пикаса Аналитикс“ подготви компаративна анализа за активностите и присуството на супермаркетите на социјалните мрежи во РС Македонија

Интервјуа

Откривањето на моделите за убавина, кои се разликуваат од земја до земја, секако е еден од моите главни поттикнувачи на мотивација! Како да ги слушаме нашите потрошувачи, да одговориме, но и да предложиме нови производи, рутини...

Јованка Јолеска Поповска: 20 години инвестираме во развој на локалните компании

ПроКредит Банка на македонскиот пазар е основана пред 20 години, како германска гринфилд-инвестиција, без спојувања или преземања на други банки. По повод јубилејот, разговараме со Јованка Јолеска Поповска, претседател на Надзорниот одбор на банката.

 
Предраг Петровиќ: Уживам во сите професионални ангажмани

Иако на прв поглед изгледа комплексно, хибридниот деловен ангажман ми овозможува дисциплина и фокус на суштинските задачи и ја зголемува продуктивноста...

 
Борис Дабевски: Се надминуваме во тоа што го правиме

Во периодот кога се сумираат резултатите и се анализира до кој степен се исполнети целите за годинава, со Борис Дабевски, генерален менаџер на „Кораб Трница“, разговаравме за новитетите планирани за наредната година...

 
Илија Барбариќ: Со дигитална транзиција до иновации

Амбицијата и љубовта кон работата што ја работите се најголемите двигатели за позитивни резултати бидејќи на тој начин се отвораат нови идеи, проекти и хоризонти...

 
Андон Крстевски: Во светот на виното

Најважниот поттик ми беше тоа што знаев дека еден ден ќе можам да се вратам во Македонија, земјата со винарска традиција, да донесам нови знаења и да работам овде...

 
Александра Петрова Стојчевска: Потребни се финансиски проекции и покрај кризата

Во октомврискиот број на InStore имавме можност да дознаеме повеќе за „Пјур лајф козметик“, која на македонскиот пазар работи речиси 20 години. За работењето во компанијата поразговаравме со Александра Петрова-Стојчевска, менаџер за финансии.

 
Најчитано
НОВ БРОЈ НА INSTORE И ВОДИЧ НИЗ КАТЕГОРИЈА
Ноември 2023 / Број 126
100 MUST HAVE БРЕНДОВИ НА ПОЛИЦА 2022/2023
MUST HAVE БРЕНДОВИ НА ПОЛИЦА 2022/2023
Мапа на трговци 2023, Мапа на дистрибутери 2023
Мапа на трговци 2023, Мапа на дистрибутери 2023
Актуелно
Видео интервјуа на InStore

(Видео) Нова реклама за Pepsi со легендарниот кошаркар Шекил О’Нил

29 ное 2023

Како дел од кампањата, компанијата го претстави новиот реклам спот во кој главната улога ја има кошаркарот Шекил О’Нил.

Дијана Кладар: Одржливоста не е само пожелна, туку и неопходна

Владите, регулаторите и потрошувачите сè повеќе вршат притисок врз компаниите да се справат со еколошките, социјалните и ризиците од управувањето (ЕСГ ризици)...
29 ное 2023

„Краш“ со нова празнична кампања (Видео)

Посебно пакување добиле Dorina, Domaćica, Winter praline, Kolumbo, Mini Tortice, Moto keks и Kids Mix.
27 ное 2023

„Подравка“ со нова кампања за Vegeta (Видео)

Кампањата е под името „Се има подобар вкус со Vegeta“ и вклучува два рекламни спота и наградна игра.
21 ное 2023
Обуки и самити

Работилница: Како да го освоите вниманието на купувачот?

07 апр 2022

Разликата меѓу brand и shopper-центрична стратегија, улогата на невронауката во shopper-маркетингот и како да се привлече купувачот чии одлуки за купување најчесто не се рационални, се дел од темите на еднодневната онлајн-работилница...

Работилници за развој на клучните вештини за успех на POS

Доколку сакате полесно да го разберете и да го освоите купувачот на местото на продажбата, т.е. ги реализирате продажните резултати, пријавете се со вашите колеги...
07 апр 2022

Невромаркетинг – како потрошувачите ги носат одлуките?

Што е суштината на невромаркетингот и како тој може да помогне во декодирањето на однесувањето на потрошувачите е темата на еднодневната онлајн-работилница, закажана за 2 март...
03 мар 2022

Работилница: Чекори во продажбата, преговарање и менаџирање со приговори

На 9 февруари ќе се одржи еднодневна онлајн-работилница за унапредување на продажно-комуникативните вештини на професионалците за продажба и на менаџерите, која ќе ја води Дарко Лукиќ...
10 фев 2022