IN STORE in your country:
Makedonija   Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  Македонија Недела, 24.06.2018 || „Крафт-Хајнц“ го продава Complan?  |  Отворена е 100. „Бипа“  |  „Кока-кола“ го проширува погонот во Унгарија  |  „Прилепска пиварница“ донира за Центрите за аутизам  |  „Збербанк“ ќе биде сопственик на 39,2% од „Агрокор“  |  „НТ Болеро“ отвори погон за преработка на овошје во Топола  |  „Шпар“ го отвори првиот супермаркет во Малта  |  Нови можности за квалитетните македонските вина   |  „Мегле“ почнува со дигитален процес на откуп  |  „Млекара Здравје“ се закити со 5 златни ѕвезди   |  „Нектар“ со линија за иновативни пакувања  |  „Слатка куќа“ на улица Македонија  |  „Тинекс“ со поддршка за ранливите групи  |  Tip of the Week® на англиски јазик  |  „Барила“ ќе вложи милијарда евра за одржливо работење  |  „Теско“ ја објави добивката од приватните марки  |  Успешно одржан првиот FMCG-самит во Љубљана  |  Најдобар HR менаџер e Eлизабета Мирчевска  |  „Генеза“ отвори нов погон  |  Попусти за корисниците на „Амазон прајм“ во „Хол фудс“  |   ||
   

Црна Гора: Во 2013 г. ивезени месо и житарки во вредност од 132,3 милиони евра

27.12.2013
Надворешнотрговската размена на Црна Гора од почетокот на годината до 1 декември, според прелиминарните податоци на „Монстат", изнесувала 1.963 милиони евра, што е за 2,5% помалку во однос на истиот период од 2012 година. 

Извезената стока е во вредност од вкупно 341 милион евра, што е за 1,9% повеќе, а увезената е 1.624 милиони, што е помалку за 3,4% во однос на истиот период претходната година. Покриеноста на увозот со извоз изнесувала 21% и е поголема во однос на покриеноста во истиот период претходната година, кога изнесувала 19,9%.

Во структурата на извозот, според Стандардната меѓународна трговска класификација, најмноги се застапени категориите минерални горива и мазива, во износ од 99,8 милиони евра. 

Во структурата на увозот, според оваа класификација, најмногу се застапени производите на секторот храна и живи животни, во износ од 335 милиони евра, што ги сочинуваат: медо и месни преработки во износ од 82 милиони евра и житарки и производи од житарки во износ од 50,3 милиони евра. 
Во извозот, главни надворешнотрговски партнери биле: Србија (121,4 милиони евра), Хрватска (54,1 милиони евра) и Словенија (34,4 милиони евра). Во увозот, главни надворешнотрговски партнери биле: Србија (463,9 милиони евра), Грција (136,9 милиони евра) и Кина (132,4 милиони евра). Надворешнотрговската размена била најголема со потписниците на договорот ЦЕФТА и со Европската унија. Назад
 
 
 
 
back to top