IN STORE in your country:
Makedonija   Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  Македонија Вторник, 12.12.2017 || „Гомекс“ отвори маркет во Бајмок  |  Тони Балажич преминува во „Панвита“  |  Во „Амазон“ работат 120.000 роботи  |  Нова фабрика на „Ла линеа верде“ до крајот на годинава  |  Основан е Клуб на извозници  |  „Теско“ претстави вина со понизок процент на алкохол  |  Незначително намалување на цените на храната во ноември  |  „Ист оф Ингланд ко-оп“ ќе продава храна со поминат рок  |  Стопиран увозот на крекери и кекси од Србија и од БИХ  |  Агенцијата „Берин“ одбележа 25 години работење  |  „Конзум“ и хрватските доставувачи со заедничка акција  |  „Бимилк“ прославува 65 години  |  Деловни резултати на „Кофола“  |  „Оркла“ ја купува „Хелт анд спортс нутришн груп“  |  Октомвриски индекси на прометот во секторот трговија  |  „Нестле“ гради фабрика за кафе и за бисквити  |  Пораст на индустриското производство за 1,3%  |  Прва Студија за социо-економското влијание на „Пивара Скопје“  |  „Унилевер“ ја купува „Сандајл брендс“  |  „Мигрос“ вложува во разладни орманчиња  |   ||
   

Македонија: Најважна е поддршката на домашните компании

14.09.2017

За пораст на економијата во земјава клучна е поддршката на домашните компании, кои своите производи треба да ги пласираат на странските пазари.

Тоа се заклучоците на студијата на Виенскиот институт за меѓународни економски студии - „Македонија денес и за 30 години", која е изработена од експертот Владимир Глигоров, во рамките на склучената соработка меѓу Стопанската комара на Македонија и Институтот.

Според Глигоров, за пораст на економијата во земјава клучна е поддршката на домашните компании, кои своите производи треба да ги пласираат на странските пазари. Потребно е да се вложува во иновативни проекти, во научно-технолошки процеси, како и да се спроведуваат активни мерки за вработување, вели тој и додава дека странските инвестиции се добредојдени, но земјата мора да има сопствен претприемнички потенцијал.

Двата основни проблеми во македонското стопанство, според Глигоров се тоа што домашните компании се многу ориентирани на домашниот пазар и дека нема доволно иновативност. Тој смета дека макроекономската рамка во земјава е добро поставена, политиката на фиксниот курс на денарот е добра и дека стопанството добро се приспособува. Порачува дека има простор за реформи во даночниот систем, а меѓу другите препораки што тој ги посочи, се продолжување на инвестициите во инфраструктурата и активно учество во Берлинскиот процес.

Македонските граѓани ќе го достигнат европскиот стандард на живот за 30 години, ако во наредните години има пораст на БДП во земјава од 4%, а порастот во ЕУ да биде 2%. Според истражувањето, главните проблеми во изминатите 30 години биле невработеноста, затвореноста на стопанството, односно нискиот извоз, како и нестабилноста. Фокусот треба да биде на извозот, кој е генератор и на развојот и на порастот на вработувањата.


Назад
 

 
 
 
back to top