IN STORE in your country:
Makedonija   Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  Македонија Недела, 23.09.2018 || Голема забава со Петко, „Поточиња“ и вкусна храна пред Веро Тафталиџе  |  Данците бараат органска храна   |  „Едека“ воведува ласерски етикети   |  „Веро“ трајно ги намали цените на 650 производи   |  Се продава „Навип винарство“   |  Кроасаните 4U добија интернационален сертификат   |  „Метро“ најави продажба на хипермаркетите „Реал“  |  Македонија со национален штанд на најголемиот прехранбен самит во ЈИЕ   |  „Фонтера“ првпат работи со загуби   |  Сарај доби „Coca-Cola Aктивна зона“   |  Кочанскиот ориз не е со ГМО   |  „Витаминка“ изложува на саемот Worldfood Москва 2018   |  „Бовин“ прослави две децении постоење   |  „Бимилк“ му даде нов лик на Тумбе Кафе во Битола   |  „Лесковачка скара“ само со дозвола   |  „Бучен Козјак“ се редизајнираше – производите со нови дизајни веќе се на полица  |  Пивото ќе поскапи од 2019 година  |  Нова мобилна апликација на „Рамстор“   |  За три месеци одземени половина тон лажен мед   |  Нема потврда од науката дека ГМО се штетни   |   ||
   

Македонија: Многу производители, а малку органска храна во маркетите

14.03.2018

И покрај 500 регистрирани производители на органска храна во Македонија, домашните органски производи се сè уште малку застапени во супермаркетите.

 

Ова беше констатирано на средбата на претставници на производителите на органска храна, на граѓанските здруженија и од трговските синџири „Веро", „Тинекс" и „Рамстор",што се одржа деновиве во Стопанската комора на Македонија.

Според Организацијата на потрошувачите, трговските синџири покажуваат сè поголем интерес за пласман на органски производи, пред сè, поттикнати од зголемениот интерес за нив, особено од помладата популација.

За поголемо присуство на органската храна од домашно производство на полиците во супермаркетите, беше констатирано дека треба да се зголеми контролата на пазарот и се потребни гаранции дека тоа што се продава ги задоволува стандардите и правилата за производство на органска храна.

Меѓу причините, беа посочени и немањето  откупни центри, малите произведени количини и непостојаноста на изгледот и квалитетот на свежите производи.


Назад
 
 
 
 
back to top